Δραστηριότητες & Αθλητικά δρώμενα

.

         ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

-Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανάπτυξης Canoe ? Kayak

Πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και διοργανώνεται από το Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου

            -ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Ο ΝΟΜ λειτουργεί Σχολή ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας (ΣΙΑΘ) και διαθέτει ιστιοπλοϊκή ομάδα, η οποία συμμετέχει σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες

-BirdWatching (Παρατήρηση πουλιών)

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Νότιας Ευρώπης, με 40.000 πάπιες καθώς και 32 από τα συνολικά 38 είδη των ευρωπαϊκών αρπακτικών, ενδείκνυται για φυσιολατρικές εξορμήσεις και ιδιαίτερα για birdwatching.

- ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Ο ποδηλατόδρομος μήκους 2,5 χλμ που υπάρχει μέσα στην  πόλη, αλλά και ο περιαστιακός μήκους 4 χλμ που φτάνει στην Τουρλίδα, καθιστούν το Μεσολόγγι μια οργανωμένη ποδηλατούπολη.

-Kiteandwindsurfing Διόνι

Τα τελευταία χρόνια λάτρεις αυτών των σπορ -από την Ελλάδα αλλά κυρίως από Ευρωπαϊκά κράτη- τα απολαμβάνουν στις δύο φυσικές πίστες που λειτουργούν στην παραλία Διόνι, στην Κατοχή Οινιάδων.

 

Εκδηλώσεις & Πολιτιστικά δρώμενα

 ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ? ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ? ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΙΝΙΑΔΩΝ

Κάθε καλοκαίρι -εδώ και 30 χρόνια- πραγματοποιείται το Φεστιβάλ στο αρχαίο θέατρο των Οινιάδων με αξιόλογες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

  Το Φεστιβάλ  Φωτογραφίας στο Μεσολόγγι ιδρύθηκε το 2012 από το φωτογράφο Βασίλη Αρτίκο με σκοπό να αναδείξει την τέχνη της φωτογραφίας και να φέρει σε επαφή φωτογράφους και κοινό μέσω μιας δημιουργικής αλληλεπίδρασης. Διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Ι.Π. Μεσολογγίου και διάσημοι φωτογράφοι Έλληνες και ξένοι εκθέτουν τις δουλειές τους στα πλαίσια του Φεστιβάλ με αποτέλεσμα την προσέλκυση στο δεκαήμερο του Φεστιβάλ φίλων της τέχνης της φωτογραφίας από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Το Φεστιβάλ στηρίζεται στην άοκνη προσπάθεια των μελών της φωτογραφικής λέσχης Μεσολογγίου (ΦΩΤΟΛΕΜΕ) και στη βοήθεια της περιφέρειας και του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Αη-Συμιού στο Μεσολόγγι

Το εν λόγω πανηγύρι αποτελεί ένα εκ των σπουδαιότερων πολιτιστικών δρώμενων της πόλης του Μεσολογγίου και περιλαμβάνει ομάδες αρματωμένων ανδρών με παραδοσιακές φορεσιές, ιππείς, μουσική συνοδεία των ήχων του νταουλιού και του ζουρνά και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της εξόδου. Η συγκεκριμένη εορτή λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την Κυριακή της Πεντηκοστής ως την επόμενη μέρα με το χορό απ τις παρέες των αρματωμένων και τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων να κατακλύζουν την πόλη. Πιο συγκεκριμένα το απόγευμα της Πεντηκοστής αρματωμένοι και ιππείς συγκεντρώνονται στο μητροπολιτικό ναό του αγίου Σπυρίδωνα έπειτα κατευθύνονται στον κήπο των ηρώων για την επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια προχωρούν για το μοναστήρι του αγίου Συμεών με χορό και μουσική υπόκρουση του ζουρνά και του νταουλιού. Εκεί το πανηγύρι κορυφώνεται με τη συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών, με άφθονο κρασί και εδέσματα.  Την επόμενη ημέρα αρματωμένοι και ιππείς γυρίζουν στην πόλη μέσα από πανηγυρικό κλίμα.

Αγιαγάθης στο Αιτωλικό και Σταμνά

Το πανηγύρι της αγίας Αγάθης είναι μια εορτή ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Αιτωλικό το τριήμερο 21-22 και 23 Αυγούστου. Το εν λόγω πανηγύρι εμπεριέχει ομάδες αρματωμένων με τις παραδοσιακές φορεσιές, τη μουσική υπόκρουση του νταουλιού και του ζουρνά, χορό καθώς και ομάδες ιππέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει πολλά κοινά με το πανηγύρι του αγίου Συμεών. Το πανηγύρι ξεκινούσε απ το μοναστήρι της υψηλής Παναγιάς την οποία θεωρούσαν ότι συνέβαλε στην απελευθέρωση του έθνους απ τους Οθωμανούς οι κάτοικοι του Αιτωλικού, αλλά για λόγους προσβασιμότητας ορίστηκε ως σημείο έναρξης το εκκλησάκι της αγίας Αγάθης που ήταν πιο προσιτό.

Πανηγύρι των Ταξιαρχών

Γίνεται κάθε χρόνο στις 5-6 Σεπτεμβρίου στην παραλία του χωριού Άγιος Ηλίας

Ιππικοί Αγώνες Αγίου Γεωργίου

Οι ιππικοί αυτοί αγώνες διεξάγονται κάθε χρόνο στο χώρο πλησίον του μικρού βυζαντινού ναού του αγίου Γεωργίου την ίδια μέρα του εορτασμού του και φέρουν ιστορική και θρησκευτική αξία. Από τη μια πλευρά έχουν τις ρίζες τους στις αρματοδρομίες της αρχαίας Καλυδώνας ενώ από την άλλη γίνονται για να τιμήσουν τον καβαλάρη άγιο Γεώργιο της χριστιανικής παράδοσης. Μετά το πέρας του αγώνα και τη βράβευση του νικητή ιππέα ακολουθεί μουσικοχορευτικό γλέντι στα καταστήματα του χωριού.

 

ΓΙΟΡΤΗ ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ

Η Γιορτή ψαριού στο Αιτωλικό πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Είναι μια ευκαιρία οι εκατοντάδες επισκέπτες να γνωρίσουν το γευστικό πλούτο της περιοχής.

Έξοδος Μεσολογγίου

ΕΞΟΔΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

MissolonghiΜετά την κυρίευση του νησιού "Βασιλάδι", οι κάτοικοι του οποίου κατέφυγαν στο Μεσολόγγι επιτείνοντας με τη μετακίνησή τους το επισιτιστικό πρόβλημα της πόλης ο Ιμπραήμ επεδίωξε να εξαντλήσει τους πολιορκημένους με αποκοπή όλων των οδών επικοινωνίας και εφοδιασμού. Ο Μιαούλης δεν κατάφερε παρά τις προσπάθειες του αυτή τη φορά να λύσει τον αποκλεισμό και να ανεφοδιάσει το Μεσολόγγι με τρόφιμα και όπλα. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, αν και ανέλαβε να επιτεθεί από τις πλαγιές του Ζυγού, ελπίζοντας να δημιουργήσει αντιπερισπασμό στους πολιορκητές, τελικά δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει την υπόσχεσή του, αφού ο Ιμπραήμ είχε πληροφορηθεί τα σχέδια των πολιορκημένων από αυτόμολο ξένο. Έτσι, τη νύχτα της 10ης Απριλίου 1826 οργάνωσαν τις δυνάμεις σε τρία σώματα, υπό την αρχηγία του Νότη Μπότσαρη, Δημητρίου Μακρή και Κίτσου Τζαβέλα· στο μέσο του τριγώνου, που θα σχημάτιζαν αυτές οι δυνάμεις, τοποθετήθηκαν τα γυναικόπαιδα. Ο αιφνιδιασμός του Ιμπραήμ προκάλεσε μεγάλη σύγχυση στην ελληνική πλευρά και ο άνισος αγώνας που επακολούθησε απέβη συντριπτικός για τους Έλληνες. Η πρωτοπορία ωστόσο του σώματος της Εξόδου προχώρησε, διασχίζοντας τις τουρκικές τάξεις και φθάνοντας αποδεκατισμένo στις πλαγιές του Ζυγού και από εκεί στην Άμφισσα.

Η έξοδος του Μεσολογγίου, αν εξαιρέσει κανείς τον αριθμό των θυμάτων της, επέδρασε θετικά στην εξέλιξη του ελληνικού απελευθερωτικού πολέμου. Στη Γαλλία, στην Ελβετία, στη Γερμανία, στην Αγγλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σημειώθηκαν εκδηλώσεις συμπάθειας και φιλελληνισμού. Δεν έλειψε και η έκδοση ποιημάτων, θεατρικών έργων, άρθρων, λόγων, εράνων και λοιπών διπλωματικών ενεργειών.

Το Μεσολόγγι παρέμεινε υπό την τουρκική κυριαρχία για περίπου 3 χρόνια, ενώ στις 2 Μαΐου 1829 η πόλη παραδόθηκε με συνθήκη στο νέο ελληνικό κράτος.

Ιαματικά λουτρά - Παραλίες

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ & ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Τα ιαματικά λασπόλουτρα της Αγίας Τριάδας Μεσολογγίου βρίσκονται στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, ανατολικά του δρόμου που οδηγεί στην παραλία της Τουρλίδας. Πλήθος κόσμου τα επισκέπτονται -κυρίως το καλοκαίρι- απολαμβάνοντας αναζωογονητικά και θεραπευτικά λουτρά λάσπης.

ΠΑΡΑΛΙΑ «ΦΟΙΝΙΚΙΑ»

Σε μικρή απόσταση από το Μεσολόγγι βρίσκεται η τοποθεσία «Φοινικιάς» γνωστή και ως «Άσπρη Αλυκή». Το πυκνό αλάτι και το ιώδιο που περιέχει το νερό καθώς και η λάσπη του βυθού της, έχουν την ιδιότητα να ανακουφίζουν και να χαλαρώνουν τους λουόμενους.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥΡΛΙΔΑΣ

Η πλησιέστερη παραλία του Μεσολογγίου βρίσκεται στο τέλος μιας μαγικής διαδρομής που διασχίζει τη λιμνοθάλασσα. Οργανωμένη παραλία με beachbars, ξαπλώστρες, εστιατόρια και ψιλή άμμο, ιδανική για beach-volley.

 

Μαρίνα

Η Μαρίνα Μεσολογγίου

Η Μαρίνα Μεσολογγίου βρίσκεται στη μέση της μοναδικής διατηρημένης περιοχής της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, και δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη από τους τουρίστες.

marina

Περισσότερα Άρθρα...

  1. Ιερά πόλις Μεσολογγίου

Υποκατηγορίες

Σχεδιασμός-Ανάπτυξη, Υλοποίηση:

Παναγιωτοπούλου Γεωργία, Πληροφορικής ΠΕ86